Odešla legenda | Střelba Morava
Who's Online
0 visitors online now
Archivy

Odešla legenda

S hlubokým zármutkem jsme přijali zprávu o odchodu legendy sportovního střelectví

mistra sportu Pavla Weisze

 

Pavel Weisz se narodil v r. 1935. Školní docházku absolvoval v Brně. Vyučil se zámečníkem a pracoval ve VUVL. Ve svých 23 letech ho náhoda přivedla na vojenskou střelnici v Kr.Poli. Zálibu ke zbraním a střelbě našel v ZO Svazarmu Brno. Pro své dobré výsledky v puškových disciplínách se dostal do Krajského sportovního družstva, kde spolupracoval s Otakarem Hořínkem a Dušanem Houdkem. Cílená sportovní příprava ho vynesla do státní representace. Startoval na mnoha domácích mistrovství, získal několik titulů Mistra ČSSR .  Věnoval se nejvíce LM a VT. Sportovní kariéru završil účastí na MS 1960 v Káhiře. Tam obsadil 5. místo ve VT na 300 m.

Po ukončení representační činnosti zůstal nadále aktivní. Věnoval se mládeži. Stál u zrodu ligových soutěží  ve Svazarmu. Zasloužil se o vznik TSM. Školil cvičitele střelby. Jako úspěšný puškař radil a vychoval Brňáky Rudolfa Pojera, Jiřího Doležala , Libuši Esterkovou – účastníky OH,MS,ME.

Na základě dobrých výsledků a získané odbornosti dostal v r.1975 při vzniku SVS Svazarmu  nabídku pracovat jako trenér. 

Byť byl specialista puškař, nastoupil jako trenér pistolářů. V průběhu působení získal nejvyšší kvalifikaci trenéra I. Třídy. Dařilo se mu. Jména Kousalíková, Merzová, Ježová vystřílela tituly ME a MS,  Havlová, Mohelská,  Borůvka přivezli medaile z Evropských šampionátů. Poslední jméno Martin Strnad je současný olympionik, kterého vychoval a předal do SKP Plzeň. Pro získané úspěchy byl vyznamenán jako vzorný a zasloužilý trenér. 

I přes neutuchající práci s pistoláři nezapominal na střelbu z malorážky. Střílel za SSK50 ligové soutěže. Že byl skutečným mistrem dokládá jeho 600 bodů v LM. A že byl dobrý pedagog svědčí, že stejného nástřelu 600 bodů o několik let později nastřílel i jeho syn Tomáš. 

Pavel nesl těžce opuštění střelnice na Kývalce. Přesto pokračoval ještě několik roků  v SSK Kuřim kde se věnoval mládeži. Pro svůj zdravotní stav své působení omezil a nakonec v r. 2018 trenérskou činnost ukončil.

Pavle, děkujeme Ti za práci, kterou jsi vykonal. Budeme na Tebe dlouho vzpomínat

 

Čest Tvé památce                                                                                                                          Brněnští střelci

                                                                                                                                         

                                                                                              parte

Brno

Naši činnost a provoz finančně podporuje město Brno

 

 


 


 

banner_css


 

Kalendář
Červenec 2024
Po Út St Čt So Ne
« Zář    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031